Taakvelden

6.82 Geëscaleerde zorg 18-

In 2020 hebben we ons vooral gericht op:

Versterken crisisaanpak: versterken samenwerking en vroegtijdige interventie bij crisismeldingen en inzet crisishulp ter voorkoming van inzet zware zorg. Op verschillende manieren is ingezet op het versterken van de samenwerking tussen zorgaanbieders om (zware) problematiek vroegtijdig te herkennen en daar gericht en passend hulp te kunnen leveren. Voorbeelden hiervan zijn het integraal FACT (multidisciplinair team van specialisten uit verschillende sectoren die gezamenlijk de ambulante behandeling van jongeren met complexe problematiek bieden), de samenwerking binnen Spoed voor Jeugd en de inzet van het Regionaal Expertise Team (RET) voor complexe problematiek.
Daarnaast is er door middel van het versterken van de wijkteams van WIJeindhoven (inclusief generalisten-plus, die zich bezighouden met complexe opvoedissues) en de continu versterkte samenwerking bij ernstige opvoed- en opgroeiproblemen door Veilig Thuis en de wijkteams, voor gezorgd dat het steeds vaker lukt om vroegtijdig te de-escaleren bij crises. Dit zodat ondersteuning in dergelijke gevallen niet zonder meer gezocht hoeft te worden in zware tweedelijns hulp of een time out buitenshuis.

Nieuwe contracten voor de jeugdbescherming en jeugdreclassering: beperking uitgaven door effectievere inzet en vermindering administratieve lasten. De nieuwe contracten voor jeugdbescherming en jeugdreclassering zijn per 1 januari 2021 voor onze regio ingegaan. Onderdeel ervan is vereenvoudiging van werk(processen) waar kán, bijvoorbeeld de administratieve protocollen. Een belang dat met name de bovenregionaal werkende gezinsvoogdij instellingen raakt, en als gevolg daarvan de uitgaven van gemeenten. Deze partijen kunnen inmiddels bijvoorbeeld eenduidig te werk gaan binnen heel Brabant, wat betreft facturatie van casuïstiek bij de backoffices van gemeenten en wat betreft het aanleveren van managementinformatie in de accountgesprekken.

Versterken samenwerking rondom Veilig Thuis: samenwerkingsafspraken tussen Veilig Thuis, Jeugdbescherming en jeugdreclassering en Stichting WIJeindhoven zijn aangepast , zodat effectief en tijdig gehandeld kan worden bij meldingen/vermoedens van kindermishandeling. In 2020 is - ondanks de gevolgen van de COVID-19 crisis - de samenwerking rondom vermoedens van huiselijk geweld geïntensiveerd. Er is in de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geschoold, Veilig Thuis en gemeentelijke toegangsteams evalueerden hun samenwerking en de toeleiding van kinderen uit kwetsbare opvoedsituaties naar de noodopvang is tot twee keer toe in korte tijd geregeld door genoemde samenwerkingspartners. Ook is een verbeterplan gemaakt ten behoeve van de samenwerking in het lokale netwerk, na inmenging door Veilig Thuis.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2021 08:23:07 met de export van 06/02/2021 08:08:19