Taakvelden

0.1 Bestuur

Dit taakveld heeft met name betrekking op het realiseren van onze ambities door bestuurlijke en ambtelijk samen te werken in wisselende coalities en op wisselende schaalniveau. Samenwerking in netwerken is en wordt steeds noodzakelijker om (complexe) maatschappelijke opgaven te realiseren. In 2020 zijn een aantal mooie resultaten behaald door samen te werken met anderen. De voorbeelden hiervan kunnen bevonden worden bij de verschillende taakvelden in deze jaarrekening. Corona heeft voor extra uitdagingen gezorgd om onze Brusselse en Haagse lobby goed en effectief vorm te geven, maar deze uitdaging was niet uniek voor Eindhoven gezien het globale karakter van de pandemie. Tenslotte hebben we in 2020 een start gemaakt met het herijken van ons beleid rondom inwoners- en overheidsparticipatie. We hebben in 2020 de uitgangspunten van het nieuwe beleid geactualiseerd en hebben experimenten voorbereid om dit in de praktijk te beproeven.

In 2020 hebben we ons vooral gericht op:

Ook in 2020 hebben we ons gericht op verbinding en samenwerking met de ons omringende gemeenten: In 2020 hebben we gebruik makend van de overlegstructuren van MRE (met name vwb Mobiliteit) en SGE (met name vwb Wonen en Ruimte)- in verbinding tot de regio het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT)-onderzoek Verstedelijking en Bereikbaarheid Brainport Eindhoven afgerond en op basis daarvan in november vervolgafspraken gemaakt in het BO MIRT. Een ander voorbeeld is dat in juni door AB-MRE is besloten tot de regionale Meerjarenfinanciering van Brainport Development  voor de periode 2021-2024. In het najaar is in MRE-verband besloten tot een regionale coronaherstelaanpak met als belangrijkste focus digitalisering van het brede MKB en het intensiveren van opleiding (omscholing) van mensen voor kansrijke sectoren zoals techniek, zorg en onderwijs. Medio december is de erfpachtconstructie met Attero / Landgoed Gulbergen door de Metropoolregio Eindhoven afgekocht.

Stimuleren en aanjagen van grotere Brainport-economie en het meer actief betrekken van inwoners bij de Brainport-samenwerking: In de jaarlijkse Raadsinformatiebrief voortgangsrapportage Brainport Nationale agenda -de laatste is van begin juli 2020-  hebben we laten zien dat deze manier van actiegericht samenwerken werkt.

In het verlengde daarvan: versterken van het voorzieningenniveau: de start van de verbouwing van de Urban Culture & Sports hal ‘Area 51’ op Strijp-S, de bouw van het Urban Sport Park, de voorbereiding voor de verbouwing van twee gemeentelijke panden tot structureel beschikbare atelierruimte en Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep. En niet in de laatste plaats de succesvolle jaarlijkse events – World Design Embassies, GLOW, Dutch Technology Week en STRP-festival.

Verdere Intensivering van de samenwerking met de G4/Noord- en Zuidvleugel Randstad: Medio 2020 heeft het Rijk de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) gepresenteerd, waarin opgenomen de uitwerking van REOS (waaronder Eindhoven Internationale Knoop XL, Strijp S en Strijp T)

Samenwerking op Europese schaal: Belangrijkste resultaten zijn het voorbereiden op de Klimaatmissie en de voorbereiding op de nieuwe periode van de Europese Commissie (met bijbehorende subsidie- en financieringsprogramma’s) voor de periode 2021-2027.

Sustainable development goals (SDG) in onze samenwerkingen (regionaal, nationaal en internationaal): De nieuwe subsidieregeling Global Goals biedt de kans om buiten de eigen gemeentegrenzen bij te dragen aan het behalen van de Global Goals. Daarbij moet wel altijd een link behouden blijven met Eindhoven. Een goede balans tussen een bijdrage in de stad en een bijdrage aan de Global Goals als geheel. Op nationaal niveau hebben we meegedaan met de SDG-Challenge en hiernaast is het vierjarig mondiaal partnerschap met Rwanda afgerond.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2021 08:23:07 met de export van 06/02/2021 08:08:19