Economie
3.1 Economische ontwikkeling
3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur
3.3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen
3.4 Economische promotie
Op het gebied van kennisgedreven maakindustrie (hightech) en design is de regio Eindhoven een wereldspeler door onze bedrijven en kennisinstellingen. In dit unieke ecosysteem (Brainport Eindhoven is één van de drie economische motoren (mainports) van Nederland) ontwikkelen we oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen zoals gezondheid, mobiliteit en energie. Het succes van Brainport zorgt voor veel werkgelegenheid op alle niveaus in Eindhoven en de regio, niet alleen in de hightech maakindustrie, maar ook bij toeleveranciers, dienstverlening, horeca, de culturele sector en de detailhandel. Economische voorspoed gaat niet vanzelf en staat door actuele mondiale ontwikkelingen onder druk. Tot en met 2019 groeide de regionale economie voor 7 jaar op een rij. In 2020 kwam door de uitbraak van Covid-19 helaas een einde aan de lange periode van groei.
Wat positief stemt is dat de krimp voor de regio Zuidoost-Brabant beperkt is ten op zichtte van een landelijke krimp van 2,7% in het derde kwartaal van 2020 (bron: CBS). Voor Zuidoost-Brabant schommelt deze tussen 6-8% in het eerste kwartaal van 2020 tot een krimp van 1-2% in het derde kwartaal, Hierbij moet vermeld worden dat dit voorlopige cijfers zijn.
Vanuit de gemeente Eindhoven versterken we de basis van onze economische ontwikkeling, via werklocaties (inzet op doorontwikkeling van BIC, flight forum, knoop XL en de binnenstad), de arbeidsmarkt, de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, digitalisering, het brede MKB en onze dienstverlening. Juist de triple helix samenwerking heeft er in het Corona jaar voor gezorgd, dat we als overheid, snel in contact kwamen met ondernemers. Er ontstonden initiatieven om werknemers van de zwaar getroffen sectoren om te scholen naar de kansrijke sectoren, we hebben verbindingen gelegd tussen ondernemers, om werknemers collegiaal uit te kunnen lenen en daar in te zetten waar de nood het hoogst was.
Culturele instellingen en horeca ondernemers zijn hard getroffen. Samen met hen zijn we in gesprek gegaan, hoe de gemeente ze in deze crisis kan ondersteunen, naast de generieke steun van het rijk. Onzekerheid en machteloosheid ontstond bij deze ondernemers, hierdoor zijn er diverse lokale ondersteuningsmaatregelen ingezet om deze ondernemers te helpen hun hoofd boven water te houden in deze voor hen economisch zware tijden.
Daarnaast is in maart 2020 het corona ondernemersloket geopend, waar ondernemers, zzp-ers, Tozo uitkering aanvragers terecht konden voor hun vragen rondom landelijke en regionale steunmaatregelen, informatie over de Tozo uitkering, alternatieve mogelijkheden op de arbeidsmarkt, doorverwijzing naar extern advies omtrent de continuering van hun bedrijf of gewoon voor een luisterend oor.
Flexwerkers en zzp-ers werden direct hard getroffen, banen en opdrachten werden opgezegd. Om de aanspraak op diverse uitkeringen te verminderen, heeft het werkgelegenheidsteam/04Werkt deze groep direct opgevangen en begeleidt naar werk en/of opleiding.
Scenario’s rondom de toekomstige leegstand in de binnenstad werden opeens directe werkelijkheid. Waardoor we aan de slag moeten met het transformeren van diverse winkelgebieden.
Daarnaast werd direct duidelijk welke slagen er nog gemaakt moeten worden bij de MKB-er in Eindhoven. Vanuit de MKB Deal die we hebben gesloten met het ministerie van EZK en de inzet van MRE middelen zijn diverse initiatieven gestart om het MKB te ondersteunen. Zo wordt er onder andere gewerkt aan de digitalisering van het MKB. Deze aanpak loopt door in 2021.