Taakvelden

7.4 Milieubeheer

In 2020 hebben we ons vooral gericht op:

Bijdragen aan het uitvoeren van projecten/plannen Gezond Brabant in Brabant Zuid-Oost:
Er zijn bijdragen geleverd aan een gezonde en toekomstbestendige stad via gebiedsontwikkelingen, zoals op geluidbelasting spoor en risico’s externe veiligheid in Knoop XL en District E, maar ook in Eindhoven Noordwest en bij de planontwikkeling Buurtschap 't Veld. Ook is de beleidsregel windhinder vastgesteld.
In het kader van slimme en gezonde verstedelijking is een impuls voor integraal gemeentelijk gezondheidsbeleid vanuit positieve gezondheid voorbereid. Ter ondersteuning is een versnellersteam SD/RD gestart en er zijn factsheets ontwikkeld. In het project Duurzame Gezonde Leefomgeving Eindhoven-Waalre Valkenswaard met TUe en provincie is in het 2e jaar van het  project verder uitwerking gegeven aan de gezamenlijke verkenning naar kansen voor gezonde en toekomstbestendige gebiedsontwikkeling  in de woonkernen als de N69 wordt opengesteld.
Het regionale meetnet lucht (ILM 2.0) is in 2020 voorbereid en in Eindhoven geïnstalleerd. Vervolgens zal het in nog 17 gemeenten uitgerold worden.
Gemeente Eindhoven heeft het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Ter uitwerking daarvan is een Bidbook voorbereid. Daarnaast is het luchtkwaliteitsknelpunt aan de Mauritsstraat opgelost. Er is opdracht gegeven aan CE Delft voor een verdiepende verkenning voor Eindhoven naar de sociale gezondheidskosten van luchtkwaliteit.
Van het project Longen van de Stad is de concept rapportage voorbereid door TUe en ENS. Oplevering van de eindrapportage wordt verwacht in Q2 2021.

Bijdragen aan de uitwerking van de Proefcasus Eindhoven Airport vanuit duurzaamheids-, gezondheids- en natuurbelangen: In 2020 is een start gemaakt met de uitwerking van de vijf speerpunten uit het rapport "Opnieuw verbonden". Zo is de nieuwe participatie- en overlegtafel ingesteld: Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO). Er zijn voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van de overige speerpunten, onder andere op het gebied van geluid, luchtkwaliteit en klimaat. Zo is in samenwerking met alle stakeholders een meetstrategie geluid vliegverkeer voorbereid en aan het LEO aangeboden. De meetstrategie draagt bij aan de speerpunten uit de proefcasus.
Daarnaast hebben we geparticipeerd in de werkorganisatie Stichting leefbaarheid Luchthaven Eindhoven met betrekking tot de beoordeling van ingediende subsidie aanvragen voor het leefbaarheidsfonds Luchthavenontwikkeling. We hebben (in afstemming met omliggende gemeenten) zienswijzen voorbereid en ingediend voor de Nota Reikwijdte en Diepgang Luchtruimherziening en de Luchtvaartnota.

Participeren in verkenningen van het rijk t.a.v. Omgevingsveiligheid, vervoer gevaarlijke stoffen over de Brabantroute, Wet PAS, etc.:
Externe veiligheid (gevaarlijke stoffen): met het ministerie van IenW is een start gemaakt met de verkenning naar de herijking van risicoplafonds voor het Basisnet spoor.
Antennes en Zendmasten: Het jaarlijkse plaatsingsplan antennes van de providers is besproken en beoordeeld. Er is een bijdrage geleverd aan de aanpak voor digitalisering van de stad met betrekking tot het onder randvoorwaarden (gezondheid, pro-actieve communicatie) mogelijk maken van 5G. Er is in de usecase HTC met Vodafone, TUe, GGD en het Antennebureau uitwerking gegeven aan de randvoorwaarden. Er is een meetplan gemaakt en uitgevoerd door TUe en een communicatieplatform opgezet.
Hoogspanningslijnen: Er is een verkenning gedaan naar de mogelijkheden om de bestaande 150kV hoogspanningslijn door de stad ondergronds te brengen (verkabelen). Er is een brief gestuurd naar Ministerie EZK voor 100% inzet rijksmiddelen verkabeling. Er is bijgedragen aan het onderzoek van Tennet en RVO naar vernieuwing en uitbreiding van de bestaande hoogspanningslijnen in Noordwest Eindhoven.
Wet PAS en stikstof: we hebben bijgedragen aan gemeentelijke, regionale en landelijke werkgroepen en meegewerkt aan de voorbereiding van een provinciale stikstofbank.

Realiseren van de Regionale Energie Strategie/Transitie naar aardgasvrije verwarming: Gemeente Eindhoven werkt met het programma Duurzaamheid structureel aan de klimaat en energieopgaven; CO2 reductie en circulaire samenleving. Daartoe zijn de afgelopen jaren intensiveringsmiddelen beschikbaar gesteld. In paragraaf 3i Duurzaamheid is ten aanzien van het gehele portfolio (inclusief dit speerpunt) van het programma Duurzaamheid in samenhang toegelicht wat we daarvoor hebben gedaan.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2021 08:23:07 met de export van 06/02/2021 08:08:19