Taakvelden

7.2 Riolering

In 2020 hebben we ons vooral gericht op:

Basisvoorzieningen in stand houden: het huidige rioolstelsel en de hemel- en grondwatervoorzieningen hebben we op een doelmatige wijze in stand gehouden en verbeterd waar mogelijk. In 2020 hebben we de reparaties aan de riolering geïntensiveerd om de ontstane achterstand in te lopen. Dit loopt zeer goed. In hoog tempo worden veel riool reparaties uitgevoerd (deelkousen aanleggen, wortelfrezen, inlaten opgraven, etc.).

Klimaatbestendig en water robuust tot in de haarvaten van de stad: we hebben gewerkt aan het klimaatbestendig(er) en water robuust(er) maken van de stad door afkoppelen van hemelwater en realiseren van (liefst groene) waterberging in de openbare ruimte door slimme (her)inrichting. Een voorbeeld van een klimaat robuuste ingericht project dat in 2020 is afgerond, is Clausplein.
Het water en klimaat beleid uit het huidige GRP 2019 - 2022 hebben we verankerd in een paraplu bestemmingsplan en uitgewerkt in stads dekkende waterstructuurkaarten welke voorzien zijn van een nieuw afwegingskader voor klimaat robuuste inrichtingsprincipes. Hierdoor zijn we bij alle toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in de stad in staat om vanuit het watersysteemdenken de eisen, randvoorwaarden en wensen voor een klimaat robuuste stad mee te geven aan de ruimtelijke ontwikkelingen die op ons afkomen.
In 2020 hebben we ook de landelijk verplichte (Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie) "klimaatstresstest" uitgevoerd. Hierdoor hebben we de aandachtspunten in beeld gebracht voor hemelwateroverlast (te nat), droogte, hittestress en het risico op overstromen van de beken. In 2021 verwerken we deze kennis in de waterstructuurkaarten, zodat we precies weten hoe we deze knelpunten in de toekomst gaan aanpakken.

Zichtbare waterstructuren: we hebben de belevingswaarde vergroot via zichtbare waterstructuren. Daarmee beperken we wateroverlast en verdroging, verbeteren we de
waterkwaliteit, verminderen we hittestress en verbeteren we groenstructuren. Allemaal bijdragen aan een leefbare, aantrekkelijke en gezonde stad. Mooie voorbeelden zijn het Clausplein en Havenstraat - Kleine Bleekstraat.

Beheersbaar grondwatersysteem: we hebben gewerkt aan een beheersbaar grondwatersysteem om de aan de grond gegeven bestemming te realiseren. We hebben ingezet op het bestrijden van de huidige grondwateroverlast en het voorkomen van grondwateroverlast door nieuwe ontwikkelingen. Het thema droogte nemen we vanuit klimaatadaptatie, naast grondwateroverlast, ook mee bij onze advisering voor ruimtelijke ontwikkelingen.

Gedeeld eigenaarschap voor een klimaat robuuste stad: Randvoorwaarde voor de doelmatige invulling van onze gemeentelijke watertaken is een goede samenwerking met onze waterpartners (o.a. Waterportaal Zuidoost Brabant, waterschap De Dommel, Brabant Water en provincie Noord-Brabant) en belanghebbenden. De samenwerking met deze waterpartners hebben we in 2020 uitgebreid met het thema klimaatadaptatie en de samenwerking in het stroomgebied van de Tongelreep verbreed met nieuwe partners, ook in België. We zijn samen met alle relevante stakeholders gestart met de uitwerking van het inrichtingsplan Genneperparken (Tongelreep). Voor dit inrichtingsplan is klimaat robuustheid een speerpunt.
We kunnen de stad niet klimaat robuust inrichten als we ons enkel beperken tot de openbare ruimte, immers bijna 3/4 deel van onze stad is particulier terrein. Daarom hebben we ons in 2020 ook ingezet om de Eindhovenaren zelf handelingsperspectief te geven, onder andere door 'operatie steenbreek' en de mogelijkheden voor subsidies (groene daken, afkoppelen en ontharden / vergroenen). Waterschap De Dommel vindt dit zo'n goed initiatief dat ze sinds 2020 bijdragen aan deze subsidies.
Voor particuliere ontwikkelingen / herinrichten hebben we een rekentool ontwikkeld, zodat altijd duidelijk is hoe zij hun ontwikkeling klimaat robuust kunnen realiseren.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2021 08:23:07 met de export van 06/02/2021 08:08:19